Skip to content

Camera Notarilor Publici Bucuresti

            HartaSite
Traseu: Start arrow Prezentare arrow Arhiva
Arhiva Camerei Notarilor Publici Bucuresti Imprimare E-mail
Motto:
Actus instrumentum probationis est
(Inscrisul supravietuieste timpului)

Arhiva constituie memoria noastra si trebuie sa fim constienti de capitalul cultural pe care il reprezinta.
Uzura timpului, indiferenta oamenilor, imprejurari nefericire au lezat-o, dar nu au distrus-o. Gratie arhivelor, noi, oamenii, suntem legati de trecut si continuatorii acestuia.
Arhiva are slujitori anonimi, dar devotati si pasionati, datorita carora aceasta comoara a supravietuit timpului, notarii fiind intre cei mai fideli si devotati pastratori ai ei.
Prin natura profesiei, notarii nu pot fi despartiti de documentele pe care le instrumenteaza si care dainuie si dupa ce ei inceteaza sa mai fie. Inca din 1995, anul infiintarii Institutiei Notariatului Public Roman, a existat o preocupare continua a Camerei Bucuresti in privinta informatizarii unor servicii, dar mai ales a evidentelor succesorale.
Intr-o prima faza, s-a introdus pe suport electronic evidenta tuturor cauzelor succesorale din periaoda 1995 si pana in prezent, dezbatute de notarii publici din Municipiul Bucuresti si judetele care intra in componenta Camerei Bucuresti - Ilfov, Calarasi, Giurgiu, Teleorman, Ialomita. Programul informatic cuprinde date referitoare la numele si prenumele defunctului, data decesului si ultimul domiciliu, solutia fiecarei cauze si numele notarului care a solutionat-o.
Din initiativa Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, ministrul Justitiei a emis Ordinul nr. 1758/2004, prin efectul caruia baza de date in materie succesorala a fost intregita prin preluarea de la judecatorii a cauzelor din perioada 1952- 1995; lucrarile de la fostele notariate de stat au fost scanate si se pastreaza atat i forma initiala, cat si pe suport electronic.

Pentru realizarea acestui proiect, Camera Notarilor Publici Bucuresti si-a creat o baza materiala solida constand in:
- achizitionarea unor sedii unde sa se depoziteze arhivele din Municipiul Bucuresti si din fiecare judet care intra in componenta Camerei Bucuresti;
- achizitionarea unor mijloace tehnice performante pentru informatizarea arhivei si conservarea acesteia;
- crearea unei retele - 50 de calculatoare si serverul principal din Municipiul Bucuresti - prin care se faciliteaza accesul la orice act aflat in arhiva celor 5 judete ce apartin Camerei;
- fotocopierea digitala a tuturor documentelor, prin care se asigura o reproducere fidela a originalului si se formeaza o baza de date complexa cu peste un milion de cauze succesorale;
creare unui program informatic prin care se pot elibera copii color de pe orice document scanat; transmiterea acestora gratuit, prin fax sau e-mail, birourilor notariale sau institutiilor publice interesate;
- infiintarea unui serviciu specializat pentru relatiile cu publicul car efurnizeaza, la cerere si contra cost, orice informatie din complexa baza de date.

Conservarea arhivei documentelor vechi are caracter permanent, se realizeaza in regim de maxima securitate impotriva oricarui caz fortuit, in dispozitive de arhivare ultramoderne, la standarde internationale.
Preluarea, informatizarea si gestionarea arhivei succesorale de Camera Notarilor Publici Bucuresti prezinta un interes major atat pentru notarii publici, institutiile publice, dar mai ales pentru cetateni, prin:
- conservarea documentului vechi, in conditii optime;
- rapiditatea obtinerii informatiei, celeritatea transmiterii ei catre solicitant si evitarea erorilor pe acest flux;
- costuri minime pentru informatii rapide si sigure.

Date statistice privind arhiva Camerei Notarilor Publici Bucuresti:
- Municipiul Bucuresti
- 1952 - 1995, peste 500.000 de inregistrari;
- 1995 - 2005, peste 200.000 de inregistrari;
- Judetul Ilfov
- 1968 - 1995, peste 40.000 de inregistrari;
- 1995 - 2005, peste 30.000 de inregistrari;
- Calarasi
- 1952 - 1995, peste 67.000 de inregistrari;
- 1995 - 2005, peste 23.500 de inregistrari;
- Giurgiu
- 1952 - 1995, peste 57.000 de inregistrari;
- 1995 - 2005, peste 20.000 de inregistrari;
- Ialomita
- 1952 - 1995, peste 57.000 de inregistrari;
- 1995 - 2005, peste 20.000 de inregistrari;
- Teleorman
- 1952 - 1995, peste 95.000 de inregistrari;
- 1995 - 2005, peste 35.000 de inregistrari;

Detinerea vechii arhive succesorale si conservarea ei in conditii moderne constituie un adevarat tezaur si pentru istorici; din cercetarea anumitor cauze se poate reconstitui existenta unor personalitati ale vremurilor trecute si se pot elabora studii sociologice documentate privind situatia Romaniei in ultima jumatate de secol.
Mentionam ca realizarea acestui laborios proiect a fost posibil prin efortul financiar al notarilor publici din Camera Bucuresti.
Pentru sprijinul acordat, Camera Bucuresti multumeste presedintelui Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, Ministerului Justitiei, Arhivelor Nationale si colaboratorilor sai - SC "Asterix" SRL, SC Sineco SA.Colegiul Director al Camerei Notarilor Publici Bucuresti

"Arhiva activitatii notariale este proprietatea statului si se pastreaza, se conserva si se preda in conditiile legii" (Legea nr. 36/1995, art. 102)
 
 
[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Auto width resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • hot color
  • natural color