Media

x2.jpg

Newsletterul European Law Institute (ELI)

Mai 2025, Cea mai recentă ediție a newsletterului European Law Institute (ELI) amintește în ediția din martie–aprilie 2025 despre aderarea Camerei Notarilor Publici București la această rețea europeană de prestigiu, care reunește juriști, cercetători și organizații profesionale angajate în dezvoltarea unui drept european mai coerent și mai bine fundamentat.

Aderarea Camerei București la ELI reprezintă un pas firesc în direcția deschiderii către inițiative juridice internaționale și a consolidării profilului european al profesiei noastre.

Publicația completă poate fi consultată  aici:   https://www.europeanlawinstitute.eu/.../Flip_Mar_Apr_2025/

1.jpg

Notarii CNPB prezenți la Mariage Fest

Noiembrie 2024, Site-urile de presă HotNews, Ziare.Com, Euronews, precum și site-ul Juridice.ro au semnalat prezența notarilor din Camera București la MariageFest, cel mai mare târg de nunți din România, care a avut loc între 1-3 noiembrie la Palatul Parlamentului.

Acțiunea, organizată de Fundația Notar 2006, s-a desfășurat sub îndemnul „Spuneți DA și la notar!” și pe parcursul a 3 zile de târg, notari din Camera București au acordat consultații notariale gratuite referitoare la convențiile matrimoniale, regimul de comunitate sau de separație de bunuri, dar și răspunsuri și lămuriri la orice întrebări ale tinerelor cupluri.

Vizitatorii MariageFest, expozanții și organizatorii târgului au fost plăcut surprinși de prezența notarilor la un astfel de eveniment și au remarcat atitudinea noastră deschisă și prietenoasă.

Standul CNPB a fost vizitat de 629 de persoane care s-au bucurat de ocazia de a primi sfaturi pro bono pe diverse subiecte notariale.

laura-badiu.jpg

Juridice.ro - „Duce notarul, dar cât mai poate duce?”

August 2024, Portalul www.juridice.ro publică articolul doamnei Laura Badiu, președinte al Camerei Notarilor Publici București, intitulat „Duce notarul, dar cât mai poate duce?”.

Articolul evidențiază multitudinea și importanța sarcinilor pe care notarul le are în îndeplinirea activității sale notariale pentru asigurarea securității tuturor actelor notariale încheiate de părți, dar și disponibilitatea notarului public de a-și asuma de-a lungul timpului tot mai multe atribuții administrative care sunt îndeplinite în numele și pentru autoritățile statului.

În acest context, proiectul de ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, referitor la obligația notarului de a se preocupa de achitarea  de către vânzător și de către cumpărător a tuturor obligațiilor fiscale/bugetare pe care aceștia le-ar datora statului, în condițiile în care statul are destule mijloace la îndemâna pentru a-și asigura încasarea creanțelor sale, a fost primit cu reală îngrijorare de către notarii publici.

Articolul integral, citit și distribuit on-line de un număr foarte mare de cititori, poate fi urmărit aici.

pct-critic.jpg

TVR- „Punctul critic”- Destine schimbate prin acte de caritate

Iunie 2024, Emisiunea TVR „Punctul critic”, difuzată miercuri, 13 iunie, cu tema „Destine schimbate prin acte de caritate” a avut ca invitată, alături de dna. Carmen Andresoi, președinte FDP-Protoganoniști în educație și de dl. Valeriu Nicolae, fondator Asociația Casa Bună, pe dna. Laura Badiu, președinta Camerei Notarilor Publici București.

Fundația Notar 2006, care reunește notarii publici din Camera București, desfășoară de câțiva ani acțiuni caritabile având ca obiect strângerea de fonduri pentru proiecte referitoare la educația și sănătatea copiilor.

Ce câștigi dacă dăruiești, cum se poate face bine și fără bani, cum reușim să scoatem la suprafață empatia și dorința de a ne ajuta semenii au fost întrebări la care invitații au răspuns povestind din experiența organizațiilor pe care le conduc.

Din discuțiile purtate în platoul emisiunii am reținut că „A face bine este molipsitor”, că „Binele nu dă niciodată faliment”, că bunătatea și faptele bune au reușit să schimbe destinele multor copii. Pentru notarii din Camera București, să faci bine este chiar o responsabilitate socială, a relevat dna. notar public Laura Badiu.

Întreaga emisiune poate fi vizionată aici:  https://mab.to/t/L8LtVglCzLW/eu1

xxxx.jpg

Agerpres- Mulțumiri notarilor bucureșteni

Agenția de presă Agerpres precum și publicațiile on line buzoienii.ro și opiniabuzau.ro   menționează în luna mai 2024 acțiunea caritabilă a notarilor din Camera Notarilor Publici București în urma căreia elevii din cele trei sate ale comunei Ulmeni (Clondiru, Băltăreți și Sărata) au primit în dar două noi săli de clasă.

Cele șase containere școlare, cumpărate de Fundația Notar 2006 în urma strângerii de fonduri din decembrie 2023 și donate Școlii din Ulmeni, au devenit începând cu luna mai, două săli de clasă primitoare care vor asigura multor generații de elevi un loc în care să învețe, să primească masă caldă și ajutor la lecții.

Totodată, într-o postare pe facebook, profesorul Cătălin Zaman, directorul Școlii din Ulmeni, mulțumește călduros notarilor bucureșteni pentru cadoul primit de elevi ce va putea fi folosit pentru activități școlare și extrașcolare, chiar și dupa ce se va finaliza renovarea clădirii vechi a Școlii din Ulmeni.

zf.jpg

Ziarul Financiar- Profesia liberală de notar public

Aprilie 2024,  În cadrul unei emisiuni realizată de Ziarul Financiar și difuzată în data de 8 aprilie 2024 pe zf.ro, YouTube și Facebook Ziarul Financiar, colega noastră, notar public Carmen Dima a discutat cu dl. Sorin Pâslaru, redactor șef la Ziarul Financiar și dna Oana Tănase-Nichita, reprezentant Libra Internet Bank, despre profesia de notar ca activitate liberală, precum și relația dintre activitatea notarială și activitatea bancară.

Întrebările și temele discuției au relevat importanța profesiei de notar, modalitatea de a intra în profesie, activitatea notarului, mai ales în relația cu banca, multiplele proceduri notariale pe care le îndeplinește un notar, pregatirea juridică, și nu numai, necesară pentru funcționarea unui birou notarial, despre obligațiile notarului față de stat în ce privește colectarea de taxe și impozite și relația strânsă pe care notar o are cu banca, majoritatea plăților efectuate în tranzacțiile notariale fiind prin transfer bancar.  

Dna. notar public a explicat valența dublă a profesiei de notar, de reprezentant al statului investit cu autoritate publică dar și de liber profesionist, precum și rolul notarului în societate, investit să exercite un serviciu de interes public ca profesionist independent și imparțial.

Înregistrarea emisiunii poate fi urmarită aici .

divort-1.jpg

Antena 3: Divorțul pe cale notarială

Februarie 2024,  Ediția din 6 februarie 2024 a emisiunii „Super Neatza cu Răzvan și Dani” de la postul TV Antena 3 a avut-o ca invitat pe doamna notar public, Mihaela Durnescu, tema discuției din această intervenție fiind divorțul pe cale notarială.

Colega noastră a răspuns întrebărilor prezentatorului Dani Oțil și a explicat pentru publicul emisiunii care sunt condițiile pentru a putea divorța pe cale amiabilă într-un birou notarial, care este procesul prin care treci odată cu depunerea la notar a cererii de divorț, ce costuri presupune și cât timp durează divorțul notarial, precum și avantajele divorțului notarial în raport de divorțul pe cale judiciară.

Înregistrarea discuției având ca subiect divorțul la notar poate fi urmarită aici .

casa-carol-2.jpg

Radio România Actualități-Inaugurarea Casei Carol-finalizarea acțiunii caritabile a Fundației Notar 2006

Noiembrie 2023, La Radio România Actualități, în cadrul știrilor din 9 noiembrie, ora 20.00, pe site-ul agenției de presă Radio Romania (RADOR) precum și pe paginile de facebook ale Fundației Bambini in Emergenza, Ambasadei Italiei din România, Ministrului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a fost menționat evenimentul de inaugurare a Casei Carol din Centrul Andreea Damato, din comuna Singureni, județul Giurgiu, renovată exclusiv prin efortul financiar al notarilor publici din Camera București.

Strângerea de fonduri a avul loc în cadrul acțiunii caritabile „Mecena la Singureni” organizată de Fundația Notar 2006, cu prilejul zilei de 1 Iunie, printre notarii publici din Camera București. Centrul Andreea Damato înființat de Fundația Bamabini in Emergenza, găzduiește copii abandonați, mulți dintre ei cu dizabilități sau seropozitivi, cu vârste între 9 luni și 14 ani.

Inaugurarea a avut loc în ziua de 9 noiembrie și au fost prezenți Excelența Sa, ambasadorul Italiei din România, domnul Alfredo Maria Durante Mangoni, doamna Natalia Intotero, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, doamna Ana Riatti, reprezentantul UNICEF în România și notari din Camera București.

În discursul de mulțumire al doamnei Silvia Saini, președinta Fundației Bambini in Emergenza, precum și în discursurile distinșilor invitați a fost subliniat rolul societății civile în implicarea eforturilor pentru reducerea sărăciei și a vulnerabilității în rândul copiilor.

notari-senat.jpeg

Mediafax, Ziarul financiar, ziarul Bursa-Conferința Internațională ”Mobilitate și protecție juridică în era digitală”

Noiembrie 2023, Publicațiile Mediafax, Ziarul Financiar, ziarul Bursa, portalul juridice.ro, Wall-Street.ro, precum și multe alte publicații on-line au preluat comunicatul de presă al Camerei Notarilor Publici București privind Conferința Internațională ”Mobilitate și protecție juridică în era digitală”, organizată în zilele de 27-28 Octombrie 2023, în Sala Regelui Mihai I din Palatul Parlamentului.  

Subiectele dezbătute la conferință au fost determinate de mobilitatea sporită a persoanelor din spațiul european și nu numai, de natura complexă a activelor digitale ce compun patrimoniile persoanelor fizice în contextul unor transformări digitale din ce în ce mai mari a societății, de preocupările sporite ale legiuitorului național și european pentru protecția juridică a persoanelor vulnerabile precum și de modalitatea practică de înregistrare și valorificare în România a drepturilor dobandite prin acte juridice încheiate în alte state.

Notarii sunt primii chemați să aplice dreptul în aceste domenii sensibile și complexe, Conferința reprezentând o oportunitate extraordinară pentru notari de a asculta opinia experților în domeniu, a unor personalități din domeniul academic național și internațional. 14 lectori din 8 țări au conferențiat pe teme dificile, de mare actualitate pentru notariatul românesc.

fotbal-3.jpg

Portalul juridice.ro- Competiția de fotbal ”CUPA JUSTIȚIEI” a fost câștigată de Camera Notarilor București

Septembrie 2023, Portalul juridice.ro informează despre competiția sportivă ”Cupa Justiției” ce a avut loc sâmbătă 16 septembrie 2023, pe terenurile de minifotbal din Bd. Ghencea, București, competiție care a fost câștigată de echipa de fotbal a Camerei Notarilor Publici București.

16 echipe de fotbal, ale avocaților, notarilor, procurorilor, Curții de Apel București și Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară s-au întâlnit, sâmbătă, 16 septembrie, la ”Cupa  Justiției”, competiție de fotbal organizată în toamna aceasta de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România prin Asociația Sportivă a Notarilor Publici ”ACVILANOT”, cu susținerea Baroului București.

Finala jucată cu echipa Asociației Sportive a Avocaților a adus victoria cu scorul de 3-0 pentru echipa notarilor din Camera București, astfel că, pentru a doua oară în acest an, Cupa Justiției a ajuns la sediul din Știrbei Vodă al Camerei Notarilor din București.

În finala mică, Asociația Sportivă a Procurorilor din România a fost învinsă de echipa Curții de Apel București, rezultatul final fiind de 2-0, după penalty-uri.